تغذيه در بيماران واريسي
واريس كه بتدريج با برجسته شدن وريدهاي پا خود را نشان ميدهد، ظاهري ناخوشايند براي پاهاي فرد پديد ميآورد؛ اما فراتر از ظاهر ناخوشايند، مهمترين دردسري كه وريدهاي واريسي براي فرد پديد ميآورند، دردهاي مزمن و ناتوانكنندهاي است كه در ناحيه پاها به سراغ فرد ميآيد.
اول: مصرف آب فراوان
برخلاف تصورات غلط، مصرف آب فراوان در افراد دچار واريس پا، موضوعي حياتي است. پيشنهاد ميشود اين افراد روزانه حداقل 10 8 ليوان آب ميل كنند.
دوم: صبحانههايي از جنس سبوس
غلات سبوسدار و نانهايي كه آرد آنها سرشار از سبوس هستند، بايد حتما در برنامه غذايي افراد گنجانده شود. بخصوص صبحانه اين افراد بايد از اين مواد مغذي سرشار باشد. از اين رو نانهايي همچون نان سنگك و بربري و كليه پاستاها را صبحها براي صبحانه جزو رژيم اصلي غذايي خود قرار دهيد.
سوم: سبزيجات تازه تا سرحد توان
مهمترين بخش اصلي در رژيم غذايي بيماران مبتلا به واريس، مصرف فراوان سبزيجات تازه است. كلم، كاهو، اسفناج و كليه سبزيهاي تازه و حاوي برگهاي سبز از بهترينها هستند. همچنين سبزيهاي رنگين همچون هويج، گوجهفرنگي و انواع فلفل دلمهاي نيز خوراكيهاي سرشار از فيبر به شمار ميروند كه بايد روزانه بين 3 تا 5 واحد از اين خوردنيها در رژيم غذايي بيمار باشد.
چهارم: ميوههاي تازه همچنان جايگاه ويژه دارند
مركبات تازه شامل پرتقال، گريپفروت، ليموي تازه و توتفرنگي به دليل فيبر فراوان و در كنار آن ويتامين C زياد نقش بسياري در درمان واريس دارند.به عنوان مثال آب برخي ميوهها همچون توتفرنگي و شاتوت به دليل اين كه حاوي مادهاي به نام آنتوسيانيدين هستند، نقش حفاظتي مهمي در جلوگيري از نشت مايع از بين ديوارههاي وريدهاي پا به عهده دارند و با تقويت ديواره اين وريدها، نقش مهمي را در كنترل بيماري اين افراد به عهده دارند. به همين سبب بهتر است روزانه حداقل 3 تا 4 واحد از اين خوردنيها در رژيم غذايي فرد باشد.
پنجم: ميانوعدههاي كارساز
علاوه بر اصولي كه بايد در غذاهاي اصلي فرد بيمار رعايت شود، ميانوعدههاي غذايي نيز اهميت ويژهاي دارند. حداقل 2ميانوعده در طول روز از برگههاي انجير، زردآلو، زرشك، آلو و لواشك تازه ميتواند با رفع يبوست فرد و كاهش فشار سيستم گوارش، نقش خارقالعادهاي را در كنترل واريس افراد داشته باشد. سعي شود در هر ميانوعده حداقل 21 واحد از اين خوردنيها مصرف شود.
منبع: دكتر شيدا آرامش