فشار خون از جمله بيماري‌هايي است كه مي‌تواند سال‌هاي سال بي‌سروصدا در بدن افراد مبتلا وجود داشته باشد، بدون اين كه خود فرد متوجه آن باشد. البته از عوارض و تبعات آن نمي‌توان بي‌توجه گذشت. منظور از فشار خون، فشار خون بالاست؛ چراكه همه افراد داراي فشار خون هستند؛ ولي هنگامي كه ميزان فشار خون از حد مشخصي بالا مي‌رود،‌ آن وقت يك بيماري تلقي مي‌شود و مي‌تواند اعضاي مختلفي از بدن چون قلب، عروق خوني، كليه‌ها و مغز را تحت تاثير قرار دهد.

به همين دليل است كه به فشار خون افزايش يافته، گاهي قاتل خاموش مي‌گويند؛ چون در عين اين‌كه بي‌علامت است؛ ولي مي‌تواند منجر به حمله قلبي و سكته مغزي شود. يكي از راه‌هايي كه در درمان فشار خون توسط پزشكان پيشنهاد مي‌شود، كاهش وزن با رژيم غذايي مناسب و ورزش مي‌باشد. از آنجايي كه يكي از دلايل افزايش فشار خون، بالا بودن چربي است، با تغذيه مناسب مي‌توان فشار و چربي اضافي خون را كاهش داد.

غذاهايي كه نبايد مصرف شوند: در افراد مبتلا به پرفشاري خون، مصرف چربي‌ها بايد به حداقل برسد و بهتر است از روغن‌هاي حاوي اسيدهاي چرب غيراشباع نظير روغن زيتون، روغن هسته انگور و آفتابگردان استفاده شود.

از سوسيس، كالباس، كنسرو گوشت، برگرها و ساير فرآورده‌هاي گوشتي به علت دارا بودن مقادير بالاي سديم بايد پرهيز كرد. سبزي‌هاي كنسرو شده در آب‌نمك، زيتون شور، چيپس و ساير تنقلات شور نيز نبايد مصرف شود. ماهي دودي يا كنسرو شده نظير تن ماهي سرشار از سديم هستند. سس‌ها، سوپ‌ها، قرص‌هاي گوشت، كنسرو لوبيا و ساير غذاهاي آماده مصرف نيز مي‌تواند سبب تشديد بيماري شود.

مواد حاوي كافئين از قبيل قهوه، چاي، نوشابه‌ها و شكلات سبب افزايش فشار خون مي‌شوند و بايد در حد اعتدال مصرف شوند؛ مصرف قند و شكر نيز بايد به حداقل برسد.

آنچه كه مفيد است: مصرف مواد غذايي حاوي پتاسيم، منيزيم و كلسيم در بهبود فشار خون بسيار موثر است. از اين رو ميوه‌ها و سبزي‌ها چون داراي مقدار كم سديم و سرشار از پتاسيم و منيزيم هستند،‌ در درمان فشار خون موثر و مصرف آن پيشنهاد مي‌شود. همچنين مركبات، توت‌ها و سبزي‌ها داراي برگ سبز منابع غني ويتامين C هستند. دريافت كم اين ويتامين باعث پرفشاري مي‌شود. گوشت سفيد مانند مرغ و ماهي آن هم به صورت كبابي و بخارپز و بدون نمك توصيه مي‌شود. مصرف پياز و سير به هنگام صرف غذا، آن هم در هر وعده غذايي تاثير بسزايي در كاهش فشار خون دارد. افراد مبتلا به پرفشاري خون بهتر است در طول روز به ميزان قابل توجهي آب مصرف كنند، اگر با اندكي پودر ويتامينC همراه باشد، موجب بهبود عملكرد دستگاه ايمني و ترميم سرخرگ‌ها مي‌شود.

منبع